Waarom leren reanimeren?

Bij een reanimatie is sprake van een hartstilstand. De pompfunctie van het hart is gestopt, waarna geen bloed meer wordt rondgepompt. Door direct te starten met borstcompressies neem jij de pompfunctie van het hart over. De Automatische Externe Defibrillator (AED) wordt gebruikt om een verstoord, levensbedreigend hartritme te herstellen. Wanneer de reanimatie met gebruik van de AED binnen 6 minuten wordt opgestart, hebben mensen een overlevingskans van 50%!
Na het volgen van de cursus kun jij deze levensredder zijn!

Informatie cursus

Reanimeren en een AED bedienen leer je niet uit een boekje of alleen via een online cursus. Je leert borstcompressies en beademing geven: ‘De eerste hulp bij een hartstilstand’. Je leert de AED te bedienen. In Scenario vorm leer je deze vaardigheden zèlf echt te doen!

  • € 50,-   Veelal 100% vergoeding door zorgverzekeraar
  • 2,5 uur durende praktijk cursus
  • Breda en omstreken
  • Mogelijkheid tot Incompany cursus, stuur een email naar info@tencatetraint.nl
  • Cursus ook voor zorgverleners, zoals huisartsen, fysiotherapeuten, doktersassistenten.
  • Certificering Nederlandse Reanimatie Raad

Wat leer ik?

Tijdens de training leer je hoe je borstcompressies en beademing moet geven. Middels een IPAD wordt gemeten of de juiste diepte en ademteug wordt behaald. Uiteraard wordt de training altijd door een erkend Nederlands Reanimatie Raad instructeur gegeven.
Daarnaast komen diverse scenario’s uit het werkveld aan bod. Je kan hierbij denken onder andere denken aan:

  • Rol als burgerhulpverlener.
  • Wat te doen in onveilige situaties.
  • Wie zijn er als professionele hulpverlening aanwezig en wat zijn de desbetreffende taken.
  • Niet reanimeren-verklaring.
  • Omgang met dierbaren tijdens de reanimatie.
  • AED.

De training sluit af met hulpverlening aan een bewusteloos slachtoffer waarbij de stabiele zijligging geleerd wordt. En hoe te handelen bij een verstikking van een volwassenen.

Heb je interesse in een reanimatie training gericht op baby’s en kinderen? Kijk dan onder het kopje EHBO. Een combinatie training met volwassenen is uiteraard ook mogelijk. Zet deze vraag op de mail.

Burgerhulpverlener.

Een burgerhulpverlener is een burger ouder dan 18 jaar en in het bezit is van een reanimatiecertificaat (2 jaar geldig) en zich heeft aangemeld bij het reanimatie – oproepsysteem via hartslagNu.

Het reanimatie – oproep systeem wordt in gang gezet wanneer iemand 112 belt en sprake is van een hartstilstand. Buurtbewoners binnen een straal van 6 minuten kunnen dan een oproep krijgen om direct naar het slachtoffer te gaan, of om een AED te gaan ophalen. De eerste 6 minuten bij een hartstilstand zijn cruciaal. Helaas kan professionele hulpverlening niet zo snel ter plaatse zijn. Jij als buurtbewoner vaak wel! De reanimatie starten en als brugfunctie fungeren naar de zorgprofessionals.

Met het reanimatie-certificaat kan je je aanmelden als burgerhulpverlener en zo deze levensredder zijn! De aanmelding kan op de website van HartslagNU.

Wist je dat?

  • De gemiddelde leeftijd van iemand met een hartstilstand 67 jaar is.
  • 70% van de reanimatie in een thuissituatie plaatsvindt. De rest in en om het huis zoals bij sportverenigingen, op straat of in openbare gelegenheden.
  • Wekelijks hebben 300 mensen in Nederland te maken met een hartstilstand!
  • In 50% van de gevallen het slachtoffer van te voren niet wist dat er iets met het hart aan de hand was.
  • De reanimatie cursus altijd geven wordt door een erkend Nederlands Reanimatie Raad instructeur, die als verpleegkundig specialist Cardiologie, praktiserend is in het werkveld!

Ervaringen

“Ik kan het me nog goed herinneren, de eerste burgerhulpverleneroproep. Het was even schrikken, maar ik vertrouwde op de vaardigheden die ik tijdens de reanimatie training had geleerd. Ik ben meteen naar het adres toe gegaan en gestart met de borstcompressies. Dit was gelukkig om de hoek. De politie kwam snel ter plaatse. Zij hadden een AED meegenomen. Ondanks de onrustige situatie met een verdrietige echtgenoot, had ik wel het gevoel dat ik echt iets kon doen en daarmee een goede brug was naar het ambulancepersoneel. Iedere oproep is uniek en je weet niet wat je gaat aantreffen. Door een reanimatie training te hebben gevolgd en deze te herhalen, geeft dit mij zelfvertrouwen om altijd weer naar een oproep te gaan.”

Burgerhulverlener Tim

Ik fietste op een zaterdag door de wijk, op weg naar de supermarkt voor boodschappen. Mijn burgerhulpverleningsapp ging af. Het reanimatie adres was 2 minuten met de fiets. Direct ben ik ernaar toe gegaan, en heb de reanimatie van zoon  overgenomen en gestart met de hartmassage. Gelukkig kwam er nog een burgerhulpverlener wat mij zekerheid gaf omdat we samen de reanimatie konden voortzetten totdat de politie aankwam met de AED. Na 1 shock, begon het hart van de persoon weer te pompen. En kon zij met de ambulance meer naar het ziekenhuis voor verdere behandeling. De ambulance verpleegkundigen vertelde mij dat er goed en snel gehandeld was en dat dit maakt dat de persoon het overleeft heeft. Iets waar ik wel even kippenvel van kreeg. Ik was dus nu echt haar levensredder, een bijzondere ervaring.

Burgerhulverlener Sanne